מידי שבוע מודיעים על זמן שונה להדלקת נרות שבת בכל עיר. מדוע זה שונה, ומה המשמעות של זה אלינו?
אחד החיפושים הנפוצים ביותר בגוגל בעברית (ולא בדקנו בשפות אחרות) הוא "זמני כניסת השבת".
ב"זמן כניסת השבת" הכוונה היא לשני דברים: האחד, זמן הדלקת נרות שבת, ו"תוספת שבת". הדלקת הנרות זו תקנה די מאוחרת, מתקופתו של עזרא הסופר, מנהיג שיבת ציון לאחר גלות בבל, בן המאה ה-3 לפנה"ס.
את הדלקת נרות תיקנו הוא וחכמי ישראל שבתקופתו "משום שלום בית", כלומר, שהערב היפה והמרגש, הפנוי מכל עיסוק, לא יהפוך לערב של סיוט בגלל הקושי לראות. לכן הם תיקנו להדליק מאור בחדר בו אוכלים, כדי שהסעודה התהיה לחגיגית, שמחה ו…רומנטית.
כן. ליל שבת הוא זמן נהדר, בו כולם פנויים מכל מטלה ועבודה. אין שיחת טלפון או התראה בנייד שעלולה להקפיץ אותנו, האוכל כבר מוכן והוא אפילו חם על הפלטה, מוכן להגשה, בני הזוג לבושים בבגדים היפים ביותר שלהם, הבית נקי ומסודר, המיטה מוצעת, השולחן ערוך, וניתן כעת להתרכז הדברים החשובים באמת.
תחשבו על כל זה – בחושך.
כשלא רואים את האוכל, קשה ליהנות ממנו. כשלא נהנים, האנשים הופכים להיות יותר קפדניים, יותר קטנוניים, יותר לחוצים ופחות פתוחים לקרבה וחום.
חז"ל ביקשו לתעל את העוצמות שבסעודה השקטה והשלווה הזו, שנועדה במקור לענג את השבת, למטרה יהודית עליונה וקדושה נוספת: זוגיות. השלמת החיבור וההרמוניה בין בני הזוג.
זה יתאפשר רק על ידי הדלקת הנרות.
מתי מדליקים נרות?
זמן הדלקת נרות שבת הוא מעט לפני שהשבת נכנסת בפועל.
חשוב לזכור, על פי היהדות – תאריך מתחיל עם שיקעת החמה של היום שלפניו, ומסתיים בשקיעת החמה של אותו היום. מסיבה זו השבת נכנסת ביום שישי אחר צהרים, ובשבת בערב זהו זמן "צאת השבת" בו עורכים הבדלה.
אולם בתורה ישנה מצווה נוספת, היא נקראת "תוספת שבת" והיא מבקשת מהאדם להוסיף מעט מדקות החולין אל תוך אווירת השבת. גם בכניסת השבת, וגם ביציאתה.
למה זמני כניסת השבת שונים מעיר לעיר?
בכניסת השבת – ההנחייה ל"תוספת שבת" הינה להקדים מעט לפני שקיעת החמה. ברוב אזורי הארץ, כמו חיפה ובאר שבע, נהוג להקדים 30 דקות לפני שקיעת החמה. הירושלמים (וכך גם במושבה ה"צעירה" פתח תקווה שנוסדה על ידי אנשי היישוב הישן בירושלים) יקדימו ב-40 דקות תמימות, ואילו בתל אביב ובני ברק מדליקים את נרות השבת 20 דקות בלבד לפני השקיעה.
בצאת השבת, מהות ההנחיה הזו היא להמתין ל"צאת הכוכבים", זמן שבו הרקיע מחשיך דיו בכדי להבחין בשלושה כוכבים בינוניים. שיעור שנע בין 18 – 45 דקות, תלוי במקום בו אתם נמצאים ובדעות השונות בין חכמי ישראל, כאשר הממוצע הרווח באזורנו (ישראל) עומדת על כ-30 דקות.
תוספת שבת היא איתות לכך ששבת אינה מיועדת רק לעמוד במקום שלה, אלא נועדה לחרוג מגבולותיה ולהקרין על יתר ימות השבוע מהאווירה הייחודית שלה.
רוני קרביץ הינו מרצה בתוכניות חוץ אקדמיות בקמפוסים המובילים. מרצה לארגונים עסקיים, חברות היי טק, בתחומי מחשבה, זהות והגות יהודית. הרצאתו "תפקיד היהדות בעידן הדיגיטלי" פורצת דרך, מרתקת וזכירה. משמש ככותב, יוצר תוכן קריאטיבי ב"גלובס" ו"וואלה", יועץ למיזמים חינוכיים, חברתיים, ופעיל בפורום מועצת ההסכמות בקונגרס הישראלי.