מאת: משה שמש
מהי זהות אישית? משה שמש מנסה להעניק תובנות וכלים בסוגיית הזהות האישית והקולקטיבית.
שייכות
זהות של אדם הינה עולם ומלואו, תפיסת האדם את עצמו מורכבת מקשת רחבה של זהויות שייכות :עדתית, משפחתית, אתנית, מגדרית, לאומית , מעמדית
שורשה של הזהות של אדם מבטן אימו, בילדות, והיא חלק מהתפתחות רגשית, היא מתגבשת בנעורים ובגיל הצעיר ומתחזקת עם השנים כגון חילוני, דתי או מעברים, מחילוני למסורתי ממסורתי לדתי וכו
היעד של רוב המדינות בעולם להנחיל לאזרחיה, תחושה של שייכות למדינה, לעמם ולתרבותם, זאת על ידי לימוד ההיסטוריה, המורשת, חיזוק תרבויות, חידוד הבידול, בניית נרטיב" סיפור מסגרת מאחד" יצירת אירועים, טקסים וחגים ייחודיים!
מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי
מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, כ– 75% מאוכלוסייתה של מדינת ישראל הם יהודים
אוכלוסיית מדינת ישראל מונה נכון לאפריל 2023, כ-9.600.000 תושבים (ישראלים). הנתונים אינם כוללים כ-120,000 עובדים זרים תיירים ללא אשרה שמספרם מוערך בכ-60,000; פליטים ומסתננים מאפריקה, שמספרם המוערך עומד על כ-27,000 .
בישראל חיים 7.200.000 יהודים , ועוד 2.400.000 דרוזים, מוסלמים, נוצרים
קשת זהויות
חברה היהודית ישראלית אינה יחידה אחת, אלא מאופיינת בקשת זהויות לגבי תפיסת היהדות בחייהם ומונעת מתוך תרבות, מנהגים, פולקלור אופני מנהגים טקסים יהודיים ושמירת המסורת .
מהן שאלות היסוד של ישראל
החברה היהודית -ישראלית אינה רואה בקנה אחד את יחסה לשאלות יסוד הקיום היהודי: היחס בין זהות יהודית לבין זהות ישראלית? מהי היהדות עבורי? מה ההשפעה של היהדות על אורך חיי? אילו מוטיבים יהודיים חשובים לי? אופן חינוך יהודי לדור הבא? המשמעות של להיות יהודי עבורי? מהי הזכות ההצדקה והתכלית של מדינת ישראל? אלו שאלות שניתן לקבל עליהם מגוון תשובות ממגוון אוכלוסיות.
מהי הזהות היהודית של האוכלוסייה היהודית בישראל?
זהות יהודית-ישראלית היא זהות מורכבת, המתייחסת הן למנהגים ולאמונות של היהדות כדת והן לתרבות יהודית, כמו גם לגישות והבנות בנוגע למרכיבים המרכזיים של זהות קולקטיבית כפי שהם מתייחסים ליהודיוּת – לאום, תרבות, דת ואתניות. תפיסות ונוהגים אלו קשורות לשאלות כיצד יהודים ישראלים חושבים על המדינה היהודית, תכליתה והצדקתה!
יהדות ישראלית, שאלה את…מגוון תשובות
ישראל שלקראת שנת ה80 להיווסדה מציגה מגוון מודלים של יהדות ישראלית, ריטואל, פרקטיקות, יישומים צורות ייחודיות וביטויים שלל התרבות היהודית. בכל הקשור לחינוך, מסורת, שבת, חגים, ציוּן חגים דתיים ואזרחיים, מנהגים הנוגעים למאכלים ,מזון וכשרוּת וכו
סקרים על זהות ישראלית
בסקרים שנערכו בנוגע לזהות ישראלית עולה שרמת קיום/ שמירת המצוות של היהודים בישראל גבוהה באופן יחסי, בפרט בהשוואה ליהודֵי אמריקה.
72% מכלל יהודי ישראל צמים ביום הכיפורים לאורך כל היממה, זאת לעומת 41% מיהודי ארה”ב
98% מכלל יהודי ישראל מקיימים/ משתתפים בסדר פסח, לעומת 72% בלבד מיהודי ארה”ב. 65% מן הישראלים שומרים על כשרות בביתם, לעומת 24% בלבד מיהודי ארה”ב הנוהגים כך, כך גם לגבי עבודה בשבת ועוד.
יהודים-ישראלים רבים מקיימים מנהגים אלו לא רק כריטואל פרקטיקה דתית, אלא בשל משמעותם הלאומית, התרבותית, המשפחתית והקהילתית. על פי סקרים שנערכו כמחצית מכלל האוכלוסייה היהודית בישראל מזדהים כחילונים, בעוד שהמחצית השנייה מזדהים כ”מסורתיים” (כ- 30%), “דתיים” (12%) או חרדים (12%).
לוח השנה הרשמי בישראל בנוי ע"פ המסורת היהודית
לוח השנה הרשמי בישראל בנוי ע"פ המסורת היהודית, דבר התורם לזהות היהודית שלנו, ראשון עד שישי ימי חול, שבת יום שבתון ומנוחה, ראש השנה, כיפור, סוכות, חנוכה, פורים, פסח, שבועות הינם חגים ורובם שבתונים , אלו ימים בעלי משקל וחשיבות לעומת ארצות הברית שחלק מהחגים כגון פורים, סוכות, חנוכה, ל"ג בעומר הם ימי המלצה
כמובן בישראל לא חסרות מחלוקות, רוב רובם של הישראלים רואים במדינת ישראל את הבית לעם היהודי, את המרחב לבטא את האופי הלאומי, מנהגים, דת של העם היהודי, ההצדקה מתוקף ההיסטוריה של העם יש כאלה שרואים במסגרת הלאומית מדינית כחלופה לדת בתור מסגרת החיים היהודית והזהות הקוקלטיבית ויש כאלה שרואים בדת וחוקיה את המסגרת הראשית.
מהי האחריות שלנו?
כולנו חלק מאזרחי מדינת ישראל, לכולנו חשובה תחושת השייכות למדינה, לעם, לתרבות, לשגשוג ושפע.
ככל שנעסוק באמצעות חינוך, הסברה, שייח, מפגשים, תקשורת, מדיה, סרטים, הצגות, פורמים בסוגיית הזהות האישית והקולקטיבית, נעמיק ידע, כלים, וסוגיות בבניית הזהות האישית והקולקטיבית, כך נוכל ליצור חזון משותף, עם יעדים, חיים של אחדות, שיתוף בין כלל השבטים המרכיבים את המדינה, כך נשפר את היכולת לצמוח, לשגשג, להעניק חוזה חדש לדורות הבאים, ולהתמודד עם ההווה והעתיד מתוך ניסיון העבר.
–
משה שמש הינו קופירייטר, יועץ אסטרטגי לחברות, מומחה לשיווק דיגיטלי, יזם חברתי ופעיל בתחומי זהות יהודית עכשווית. פעיל חברתי משנת 2009 בעמותת אפיקים המטפלת בילדים ונוער בסיכון. ירושלמי שורשי המתגורר ברעות, פועל לקידום אומנים ירושלמים ב"מיזם ירושלים ארט" הרצאותיו "חשיבה בלי ברקסים" ,"ארגז החיים הקריאטיבי " "ערכים לפני עסקים" נחשבות לייחודיות ומרתקות.