קשר, זיקה, חיבור בין מגזרים להיות עם
מהי ההגדרה ל-'עם' אם לא קשר או זיקה כלשהי בין מגזרים שונים באוכלוסיה?
מיד נשאל, מה היתה מסקנתו של אדם זר אילו היה מכיר לעומק שתי דמויות ממגזרים שונים, נאמר זהבה גלאון והרב יצחק גולדקנופף?
לדוגמא לחרדים אין אידיאולוגיה מגובשת ומוסכמת ביחס לסטטוס הנוכחות הישראלית ביו"ש, אבל נניח ונשים את הנושא הזה בצד, ונתייחס לתפיסת העולם של זהב גלאון בנושאים האזרחיים הפנימיים, למול תפיסת העולם של יצחק גולדקנופף
האם ניתן לומר כי שני האנשים האלה שייכים לאותו העם?
לכאורה קשה לומר שכן, הם לא נראים אותו הדבר, לא חושבים אותו הדבר, חייהם השגרתיים שונים בתכלית זה מזו, תפיסת עולמם נגזרת מאמונה או היעדר אמונה שונה לחלוטין.
בכל זאת ברור ששניהם יהודים, כיצד ניתן לכנות את המכנה המשותף שלהם? ואולי ליישב את העובדה שלפני כמה מאות שנים לא היו פערים אידיאולוגיים גדולים כל כך.
מה הופך אותם לשייכים לאותו עם?
איפה אפשר לראות בשני המובילים המכובדים, שתורמים כל אחת ואחד למען הכלל, הללו כאנשים השייכים לאותו העם?
לדעתי התשובה היא במסורת היהודית. חגי ישראל והמסורות שישנן בכל משפחה הן הגחלת שעדיין בוערת ומקרבות אותנו ובשעות מסוימות מלכדות אותנו לעם אחד.
בראש השנה, כפי הנראה זהב גלאון תהיה בארוחה לכבוד החג ותברך את משפחתה ומכריה בשנה טובה, ואותו המועד יצחק גולדקנופף וביתו יילבשו חג ויברכו גם את שכניהם ומכריהם בשנה טובה.
כך גם ביום כיפור, בחג סוכות, בחנוכה, בפורים, בפסח ובשבועות.
המכנה המשותף המלכד
מכנה המשותף הזה הוא שמלכד אותנו לכדי עם ועלינו לשמור עליו מכל משמר וטוב יעשה כל צד אם , לא ישאר בקצוות, יחשוב כיצד ניתן להתמרכז ולראות את הדומה ולא את השונה. כל ישראלי יהודי, הוא חלק מעם ישראל, ממסורת ומורשת ישראל ולא איים שאין בהם קשר, כולנו עם אחד במדינה אחת.
על הכותב: יניב שני, עורך דין, שמאי מקרקעין, מנכ"ל חברת טאוור צ'ק, מנהל מערכי יזמות בנדל"ן, פעיל בתחומי חיבור לזהות היהודית, סביבה, אנרגיה ירוקה, חיבור לטבע וחינוך לאחריות סביבתית.